Location

Το Arcus Suites βρίσκεται στο χωριό της Αργυρούπολης

Argiroupoli village
Argiroupoli village

Το χωριό Αργυρούπολη βρίσκεται κοντά στα σύνορα Χανίων Ρεθύμνου σε απόσταση μόλις 27 χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου και 55 χλμ από την πόλη των Χανίων. Χωριό γραφικό, καταπράσινο, χτισμένο σε ύψωμα στα ερείπια της Αρχαίας Λάππας,  βρίσκεται σε υψόμετρο 280 μ. Από το 1983 ολόκληρος ο οικισμός ανακηρύχθηκε παραδοσιακός και διατηρητέος με στόχο την προστασία και την ανάδειξη του (ΦΕΚ 728 01/01/1995).

Argiroupoli View

Στην Αργυρούπολη ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Πηγές απ’ όπου πηγάζει ο ποταμός Mουσέλας. Τα τρεχούμενα νερά μέσα στο  πράσινο, οι ταβέρνες μέσα στα πλατάνια και η ηρεμία μέσα στη φύση δεν αφήνουν κανένα αδιάφορο. Το νερό αναβλύζει από σπηλιά η οποία βρίσκεται μέσα στο εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης. Η ποσότητα του νερού είναι μεγάλη κι οι ανάγκες της πόλης του Ρεθύμνου καλύπτονται απ’ αυτό. Η περιοχή είναι καταπράσινη και γεμάτη με πολλούς μικρούς καταρράκτες.

Argiroupoli village
Argiroupoli village

Το χωριό είναι κτισμένο στα ερείπια της αρχαίας Λάππας, πόλη που έγινε σημαντική επί Ρωμαίων λόγω της συμμαχίας που υπέγραψαν. Η Λάππα ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της δυτικής Κρήτης και κατά τα Ρωμαϊκά Χρόνια. Ασκούσε τον έλεγχο της γύρω περιοχής από το βορρά ως το νότο. Είχε δύο λιμάνια, ένα στη βόρεια κι ένα στη νότια Κρήτη. Λέγεται ότι το ένα λιμάνι της ήταν ο Φοίνιξ, στα νότια το σημερινό Λουτρό. Αυτή την εποχή τα νομίσματα της Λάππας εικόνιζαν τον Ποσειδώνα. Το 824 μ.Χ. η Λάππα καταστράφηκε από τους Άραβες και λεηλατήθηκε ο χρυσός της.

ClockTower
Clock Tower

Βορειοδυτικά της Αργυρούπολης, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, υπάρχουν μέσα σε σπηλιά πέντε μνήματα, όπου πιστεύεται ότι ετάφησαν οι Άγιες Πέντε Παρθένες (θέκλα, Μαριάνα, Αιθανά ή Αθηνά, Μάρθα και Μαρία), οι οποίες μαρτύρησαν επί της εποχής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δεκίου, περί τό 250 μ.Χ. Πάνω στους τάφους, από τους οποίους αναβλύζει αγίασμα, έχει κτισθεί μικρή εκκλησία αφιερωμένη στις Άγιες Πέντε Παρθένες, η οποία εορτάζει την Τρίτη του Πάσχα. Στην ευρύτερη περιοχή, μετά από πρόσφατες ανασκαφές έχουν βρεθεί πολλοί τάφοι, χρονολογούμενοι από την περίοδο του Οκταβιανού. Η περιοχή είναι καταπράσινη και πολύ όμορφη.

Σήμερα σώζονται στο χωριό πολλά σημαντικά ερείπια, μεταξύ των οποίων δύο ρωμαϊκά λουτρά, τρεις βασιλικές και αγάλματα της Αφροδίτης, του Δία και του Διονύσου. Ακόμα στην περιοχή διενεργούνται σωστικές ανασκαφές από την ΚΕ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών αρχαιοτήτων. Επίσης σημαντικές προσπάθειες αναστυλώσεων Ενετικών κατοικιών εκτελούνται με ιδιαίτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια από ιδιώτες.

Omnia mundi fumus et umbra («Τα πάντα στον κόσμο είναι καπνός και σκιά»). Το 1527, λόγω της οικονομικής καταπίεσης των Κρητικών από τους Ενετούς, εκδηλώθηκε η επανάσταση του Καντανολέου ή Λισογιώργη. Οι επαναστάτες γρήγορα επικράτησαν στο Σέλινο, τα Σφακιά, σε μεγάλο μέρος της Κυδωνίας. Ο γιος του Καντανολέου, Πέτρος, αγαπούσε την κόρη του Φραγκίσκου Δαμολίνου, Σοφία. Ο Καντανολέος πήγε στον Αλικιανό και ζήτησε από τον Δαμολίνο την κόρη τους ως γυναίκα του γιου του. Ο Δαμολίνος δέχτηκε και ορίστηκε ο γάμος. Την ημέρα του γάμου ήρθε στον πύργο των Δαμολίνων ο Καντανολέος με 350 άνδρες και 100 γυναίκες. Ο Δαμολίνος, όμως, είχε μυστικά ετοιμάσει στρατό από 2000 άνδρες και όταν, μετά την τελετή, κάθισαν στο γαμήλιο τραπέζι, η συνοδεία του Καντανολέου ήπιε κρασί με υπνωτικό. Έπεσαν όλοι τότε σε βαθύ ύπνο, οπότε εξοντώθηκαν όλοι. Τον Καντανολέο με τους δυο του γιους τους κρέμασαν αμέσως, ενώ τους άλλους τους κρέμασαν στα Χανιά, στο δρόμο προς Ρέθυμνο, έναν σε κάθε μισό μίλι, στο Κουστογέρακο, στα βουνά πάνω από τα Μεσκλά και τους υπόλοιπους τους έστειλαν στις γαλέρες τους ως γαλεότους. Αυτός ήταν ο ματωμένος γάμος που συνδέθηκε με τον πύργο των Δαμολίνων στον Αλικιανό, που πιθανόν κρύβει κάποια ιστορικά στοιχεία.

Romanian Mosaic
Romanian Mosaic